Vakkenpakket havo 4 en 5

Informatie over de vakkenpakket keuzes in havo 4 & 5:

In havo 4 en 5 volg je 7 vakken waarin je uiteindelijk examen moet doen. Ook is er een aantal vakken zoals maatschappijleer, CKV en gym, welke je in het schoolexamentraject afrondt. Tijdens het intakegesprek kijken we altijd gezamenlijk naar de mogelijkheden en geef ik advies over wat voor jou de beste samenstelling van vakken zou kunnen zijn.

2020-2021 profielkeuze formulier (1).pdf

Het bijgevoegde bestand is het overzicht van de profielen en keuzevakken van Laar & Berg. Ik raad je aan hier alvast goed naar te kijken om te zien wat de mogelijkheden zijn. Niet iedere school biedt namelijk dezelfde vakken aan. De onbekendere afkortingen in dat overzicht zijn                  

Dutl     = Duitse taal
Fatl      = Franse taal
Sptl     = Spaanse taal
KuAl   = kunst algemeen, verplicht in een C&M pakket, altijd in combinatie met KuBv of KuMu.              
KuBv = Kunst Beeldende vorming (gekoppeld aan KuAl)
KuMu = Kunst Muziek (gekoppeld aan KuAl)
MAW   = Maatschappijwetenschappen
Beco = Bedrijfseconomie, recht en financiële zelfredzaamheid.
In   = Informatica, wordt gegeven in de vorm van technische creatieve projecten. Voor dit vak doe je geen CE, je rondt het af in het SE. Het is wel een volwaardig examenvak. 

Hieronder staan een drietal belangrijke punten die vaak ter sprake komen bij de keuzes rondom het vakkenpakket.

Eén vak meer op de havo: Als je overstapt van mavo naar havo moet je een vak meer kiezen dan je op de mavo had. Sommige leerlingen hadden op de mavo al 7 vakken en hebben het dan vaak gemakkelijk. Veel leerlingen van de mavo kiezen maatschappijwetenschappen (MAW) of één van de kunstvakken muziek of beeldend als het 7de vak. Dit zijn allen vakken die pas starten in havo 4 en waarbij je dus geen achterstand hebt opgelopen. Ook wordt aardrijkskunde veel gekozen omdat leerlingen dit vak leuk vinden. 

Een verplicht vak op de havo, wat je niet op de mavo volgde: Soms komt het voor dat een mavo-leerling geen geschiedenis in het pakket had, maar dit wel verplicht moet volgen in een E&M- of C&M-pakket op de havo. Het is dan zaak jezelf uit te dagen en jezelf dit vak in havo 4 zo goed mogelijk eigen te maken, al het huiswerk tot in de puntjes te maken en de lessen in volle concentratie te volgen. De ervaring leert dat als je dit graag wilt het zeker mogelijk is dit met succes op te pakken. Hetzelfde geldt voor een vak als aardrijkskunde. Het kiezen van economie, wiskunde of een moderne vreemde taal is niet mogelijk wanneer je dit niet op de mavo hebt gevolgd tot aan je eindexamen.

Een ander vak kiezen dan je op de mavo volgde: Leerlingen hadden op de mavo soms een vak wat ze liever niet meer kiezen in havo 4, of waarvan wij adviseren om een andere keuze te maken. Dat houdt in dat er niet 1, maar 2 nieuwe vakken gekozen moeten worden. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij het vorige punt. Als je echt wilt gaat het je lukken. 

Als je nog vragen hebt mogen jullie altijd contact opnemen.

Mocht het zo zijn dat Laar & Berg je toch niks lijkt, dan hebben we binnen de stichting ook nog andere opties om in havo 4 in te strome​n.  

Voor alle leerlingen is er de mogelijkheid om te kijken op het Aloysius college in Hilversum

Voor leerlingen die al op een AT-school zitten is er ook de mogelijkheid om naar het Alberdink Thijm College​ in Hilversum te gaan.

​​